maandag 23 maart 2015

Do it yourself: Een Gif-animatie maken


Een Gif-animatie is eigenlijk niets anders dan een bewegende afbeelding. Door een serie foto's te maken en deze achter elkaar te zetten lijkt het net alsof de foto tot leven komt. En weetje? Het is heel makkelijk om te maken!Stap 1:
Behalve dat je natuurlijk verzint waar je een Gif-animatie van wil maken, heb je een camera nodig die minimaal 5 foto's achter kan maken. Door minimaal 5 foto's te maken van een bewegend object zal elke foto een kleine beweging laten zien waardoor er uiteindelijk een bewegend beeld zal ontstaan wanneer je deze achter elkaar plakt. Zelf hebben wij 10 foto's gemaakt van Chris die mij door de lucht zwiert (vliegtuigje!). De camera zette we op een statief, dus we moesten snel rennen voor de timer.

Stap 2:
De foto's die gemaakt zijn hebben een groot formaat. Zowel de lengte x breedte en de grootte van de afbeelding als bestand moeten verkleind worden. Door de breedte aan te passen naar 600 pixels en de afbeelding op te slaan als een PNG afbeelding is het bestand klein genoeg om vlot te laten bewegen. Tip: Sla de afbeeldingen in goede volgorde op (bijvoorbeeld door ze te nummeren).

Stap 3:
Om een Gif-animatie te maken kun je een applicatie downloaden. Zelf heb ik een Macbook en gebruik ik Gif-fun, maar voor een ander besturingssysteem kun je bijvoorbeeld het programma GIMP downloaden. Ze zijn gratis!

Stap 4:
Sleep de afbeeldingen in het programma (ik gebruik GIF-fun) en zorg ervoor dat de afbeeldingen in de goede volgorde staan. De duratie bepaald de snelheid van de bewegende afbeelding. Hoe groter het getal, hoe langzamer de afbeelding zal verspringen naar de volgende afbeelding. Een klein getal zal dus automatisch zorgen voor een snelle wisseling van foto. Om ervoor te zorgen dat de animatie eindeloos doorgaat klik je op de knop 'Onbeperkt'.

Stap 5:
Je klikt op 'Maak GIF' en er opent een site. Als de animatie naar wens is sla je het op!


KLAAR! Al is het niet gegarandeerd dat je schoenen mooi schoon blijven na een moerassig avontuur in het weiland...

3 opmerkingen: